lördag, februari 02, 2019

Alferce (Povo de Baixo)

2 februari. Efter fyra dygn i Castro Verde beslutade vi oss att åka vidare, liksom våra nyfunna vänner från Trollhättan. De åker till Sagres, medan vi åker till en liten by en bit norr om Portimao. Här längre in i landet är gulklockorna till stor del utbytta mot en sorts små prästkragar runt korkekarna. Kork används till mycket här i Portugal. Man gör t.ex. kläder (kostymer och känningar) och skor av den. Stora eukalyptusskogar växer här och var.
Storkbon ser man ofta på ledningsstolparna.

Vi svängde av IC1:an västerut och upptäckte att vi kommit in i ett område som härjats av en stor skogsbrand.
Mil efter mil av förstörd skog och svartbrända korkekar.

När vi kom fram till byn dit vi skulle, fortsatte vi ytterligare 8 km till Monchiqe och Intermarche för att handla. På många ställen (även i Spanien, t.ex. på Repsolmackar) finns tvättmaskiner. Det har vi aldrig sett i Sverige.


Efter avslutade inköp vände vi tillbaks till Alferce (Povo de Baixo heter själva ställplatsen). Där hamnade vi mellan ett par från Gotland.och ett olivträd. Th om trädet ett skotskt par. De berättade att hela 30 000 ha skog förstördes i den här branden förra sommaren. Och den rasade även inne i byarna. Som jämförelse läste jag att totala mängden skog som förstördes av samtliga bränder i Sverige i fjol var på 25 000 ha..
Ställplatsen har all tänkbar service (utom el) och är helt gratis!
I den lilla byn finns ett café, en restaurang och ett par små affärer. Affärerna hade ingen skylt, men eftersom det stod gasolflaskor utanför förstod vi vad det var. På den ena köpte vi ett par (jättegoda) hembakta bröd. Som tack för detta bjöd gubbarna på hembränd sprit 😝
Ställplatsen är helt ny och naturligtvis är det meningen att de små lokala näringsidkarna ska gynnas av husbilsturisterna.
Det kalla och blåsiga vädret fortsätter (11 grader på dan) och på tork vid ett av husen hängde tjocka undertröjor och långkalsingar. Men när man läser om vädret hemma känns det genast bättre!
Ställplatsen är väldigt prydlig med bl.a. en rejäl grill, en rymlig "tvättstuga" för handtvätt samt torklinor. Och på de rena toaletterna finns både toapapper och pappershanddukar, ovanligt här nere.
Underlaget är gatsten, så man slipper sand eller lera. Men träden bredvid oss gör att i stället får man nedfallna oliver som kletar fast under skorna. Men nå´t ska man ju att ha att klaga på 😁
Jag provsmakade en färsk oliv från trädet. Det gör jag aldrig om. Nå't så vedervärdigt beskt!! Jag läste att tillreda goda oliver är en omständlig process som tar lång tid.
Skogsbranden har härjat alldeles intill husen i byn, så det kan inte ha varit särskilt lustigt här förra sommaren. En Youtube-film från branden: Skogsbrand vid Monchique

En typisk bygata i Alferce.

Solan: Tack för kommentarer! Jag kollade vad min bältrosmedicin skulle kosta i Sverige, och det var ganska precis en tusenlapp. Här kostade den 200 kr och då var läkarbesöket gratis!
Och tänk att jag klippt mig hos samma frisör som Lasse 👍

Inga kommentarer: