torsdag, januari 24, 2019

Albufeira - och bältros !!

I Falesia fick jag mer och mer ont i höger öra. Jag trodde det var "örstyng", som det kallades för som barn (öroninflammation). Paracetamol hjälpte hyfsat, så det var bara att hoppas att det skulle gå över snart.

Efter Falesia åkte vi till Albufeira, till ställplatsen vid fotbollsplanen. Den har en mur runt omkring och kallas därför koncentrationslägret.. Men det är flera svenskar som gillar stället och har stått här flera år i rad - även sommartid!
Albufeira är en rätt bergig stad och bästa sättet att ta sig ner till (eller upp från) stranden och den turistiska gamla stan är via två långa rulltrappor.
 Efter lunch på en restaurang blev det naturligtvis en strandpromenad i det underbara vädret (20 grader på dan).
Men det är långt att gå från ställplatsen och efter en del flanerande på stranden och gamla stan visade Inga-Lis stegräknare på 6 km. Jag var så slut att det blev taxi hem. Och taxi är inte dyrt här - resan kostade bara 3€.

Smärtan i örat har blivit allt mer outhärdlig (känns som man sticker med en kniv rakt in i örat och vrider om) och paracetamol hjälper nu bara knappt en timme. Dessutom har det börja komma ömmande utslag på pannan och i hårbotten. Nu började jag bli riktigt misstänksam, så vi promenerade bort till närmaste vårdcentral, som (liksom de spanska) är öppen dygnet runt, alla dar i veckan!!
Efter en lång väntan (det var mycket folk där) fick jag äntligen träffa en läkare. Och mina farhågor
besannades. Bältros i högra örat och högra delen av huvudet!! Det känns inte som det är det bästa stället att få bältros på..
Hon skrev ut ett recept på ett kraftigt smärtstillande preparat (som inte verkar säljas i Sverige..), en antiviral medicin, som ska tas ca var 5:e timme dygnet runt (det blir att ställa väckaren ett par gånger per natt), samt en antiviral salva för utslagen.

Hemma kostar det 200 kr att träffa en läkare men här i Portugal (liksom i Spanien) är sjukvården gratis.

2 kommentarer:

eva.ekstrom sa...

Usch!! Det va tråkigt med bältros krya på dig så du kan njuta av er fortsätta resa.Hälsningar till er alla tre från San José Eva Hasse o Knutte.

Solan sa...

Ojdå...bältros i örat var något nytt. Tur att du hastade till läkare och fick en dundermedicin.
Sänder styrkekramar till dig som det brukar heta på Facebook!
Solan o Lasse