torsdag, januari 17, 2019

Manta Rota

16 januari. Idag lämnade vi ställplatsen i Vila Real för att åka vidare till Manta Rota (det är sex år se'n sist), en sträcka på två mil och då passerar vi ändå flera ställplatser. Det är gott om dem efter Algarvekusten!
Här i Portugal är fortfarande häst och vagn ett vanligt transportmedel.
Ställplatsen här är nästan lika stor och ännu mer populär, så den är fullbelagd varje eftermiddag. En orsak är alla fransmän. Fransmän är ju ett populärt mål för terrorister, så få vågar sig över till Marocko, vilket de gjorde tidigare. Fast just här verkar det vara mer tyskar än fransmän.
Stranden här är enorm och sträcker sig ända bort till Vila Real, åt ena hållet. Yoki tycker den är skithäftig! Närmare vattenlinjen är den väldigt fast och lätt att promenera på, jag tror att man skulle kunna köra bil där.
Det här är en populär badort på sommaren och Manta Rota betyder filt-rutten efter alla badgäster med filtar! Och på sommaren får inte husbilar stå här, utan bara badgästernas personbilar.
 Vill man inte gå i sanden finns det system av träspångar till och längs stranden.
Det är massor av snäckskal på stranden som en tysk kvinna, bredvid vår bil, gör ljuslyktor och fantasifulla konstverk av.
Hon gör mycket annat också. Hela tiden. Nå'n slags bokstavskombination verkar det vara.. Men hennes man har inte det behovet. Han sitter och knappar på sin mobil. Eller läser. Hela tiden..
 Att fiska dessa små snäckor är populärt. Th en snäckfiskare som rensar dagens fångst. Vi har ätit en jättegod gryta med dessa små snäckor. Men lite pillrigt var det..
Att cykla efter stranden till snäckfisket går uppenbarligen bra.
Det är inte bara snäckfiskare som letar något matnyttigt i vattnet. En strandpipare av något slag kutade som en tätting (!) längs strandkanten..
 Inne i den lilla staden finns många nya vackra hus. Tv Manta Rotas turistinformationen.
På de flesta husen har man den här typen av skorstenar, som är typiska för Algarve. Vi har bara sett något liknande på ett ställe till, nämligen i Dalarna!!
 På en mur fanns de här dekorationerna, som verkar vara antika urnor hämtade från sjöbotten.

3 kommentarer:

Reiselinda sa...

Vad fint det ser ut!

Håkan och Inga-Lis sa...

Ja, det är ett fint litet ställe, framför allt omgivningarna längs stranden. Stan är lite väl "modern"..

Solan sa...

Manta Rota...filtrutten. Hade vi ingen aaaning om. Kul med nybesök, kanske för oss också framöver.
Vi har träffat en pigg Yoki look a like. Väger ännu mindre,1.5 kilo! Äter som en kratta enligt matten. Kram!